Selecteer een pagina

Diensten

Boomverzorging

Is uw boom te veel uit zijn kluiten gewassen? Heeft hij een lelijke kruin? Verliest hij zomaar zijn blad? Groeien er takken naar de buren? Er kan van alles aan de hand zijn. Tijd voor aandacht en advies. En een goede aanpak. 

Bomen hebben vaak meer aandacht nodig dan we denken. Ze zijn prachtig, maar ze kunnen ook problemen hebben. Ze worden te groot en nemen alle zon weg, of ze hebben slechte of dode takken. Ze zijn te breed waardoor ze andere bomen en planten verdrukken. Of ze groeien juist niet. Ze hebben een ziekte of last van een plaag. Ze staan bij nader inzien op de verkeerde plek. Noem het maar op.  

Vaak kom je al heel ver met vakkundig snoeiwerk. Soms is het beter de boom te verplaatsen. Ook plaagbestrijding kan de oplossing zijn. Behoud van de boom is altijd het hoofddoel, maar soms kan het niet anders dan de boom te kappen. 

Wat ook het probleem is, ik kom graag langs voor advies. En indien gewenst, voor een vrijblijvende offerte op maat. 

Bomen snoeien

Had u ooit een paar magere sprieten in uw tuin en zijn het nu reuzen geworden? Dan is het tijd voor een professionele snoeibeurt. Wanneer dit het beste kan is per boom verschillend en is afhankelijk van het jaargetijde. 

Maar… snoeien en snoeien zijn twee verschillende dingen.  Soms gaat het puur om het uiterlijk. De boom ziet er niet meer aantrekkelijk uit en heeft een schoonheidsbehandeling nodig, zodat u weer optimaal van de boom kunt genieten. Maar snoeien kan ook nodig zijn om de windbelasting op de boom te verminderen.   

Hoe dan ook, snoeien is vakwerk. Daar is een boomspecialist voor nodig. 

Bomen planten

Simpel! Gat graven, boom erin en klaar is kees. Of toch niet…? 

De groeiplaats is belangrijk. Heeft de grond de juiste samenstelling? Is er voldoende licht, of juist schaduw? De boom moet wel aanslaan, anders is alle moeite voor niks. Eerst kijken wat kan, dan pas doen…

Er komt meer kijken bij het planten of verplaatsen van een boom dan het graven van een gat alleen. Het is specialistisch werk dat goed moet worden voorbereid. Zo is ook de plantperiode belangrijk. De periode van november tot maart is de beste tijd om een boom te planten, omdat de boom dan in rust is. En vergeet ook de nazorg niet. Zoals extra water of voedingsstoffen. Dat is belangrijk voor de boom om gezond te kunnen groeien. 

Of u zelf uw boom plant of het laat doen, laat u in ieder geval goed adviseren. 

Bomen kappen

U wilt geen boom op uw dak. Of takken op de buurman die toevallig in zijn tuin loopt. Een boom kappen is specialistisch werk. Het gaat om veiligheid. En betrouwbaar materiaal. 

Als u wilt kom ik bij u langs om te kijken wat er nodig is om uw boom op een veilige manier te rooien en te verwijderen. In overleg kan het afval worden afgevoerd. Desgewenst blijft de stobbe (de boomstronk) achter en maakt u er een leuk tuintafeltje van. Maar hij kan ook worden uitgefreesd en meegenomen. Dat is aan u. 

Wilt u een boom kappen die een grote stamomtrek heeft, dan kan het zo zijn dat u een kapvergunning nodig heeft. Een zogenaamde omgevingsvergunning, die u moet aanvragen bij de gemeente. Houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat u die binnen hebt. Als u dat wilt kan ik u helpen met de vergunningsaanvraag. 

Stobben frezen

U heeft een stobbe. Een boomstronk. Die is achtergebleven na het kappen van een boom. En nét op die plek moet een schuurtje komen. Of een jacuzzi. Dan moet de stobbe worden weggehaald. Geen probleem, ik verwijder de boomstronk met plezier.  

Eerst wordt de stobbe met een kettingzaag zo dicht mogelijk bij de grond afgezaagd. Vervolgens wordt de freesmachine ingezet. We spreken van tevoren af tot hoe diep de stronk moet worden verwijderd. Deze kan wel tot dertig centimeter onder het maaiveld worden versplinterd en tot snippers vermalen, maar als u bijvoorbeeld alleen maar een gazon wilt aanleggen, is dat niet nodig. Als het frezen klaar is, voer ik desgewenst het afval af en kunt u genieten van een stronkvrije tuin.

Boomonderzoek

U vertrouwt uw boom niet. Is hij ziek? Hij kraakt als het waait, valt hij straks om? Als boomspecialist heb ik de kennis en ervaring om onderzoek te doen. Te wijzen op eventuele risico’s. Dit kan preventief en op periodieke basis. 

U weet het misschien niet, maar als boomeigenaar heeft u een boomzorgplicht. Er kan van alles aan de hand zijn met uw boom, het is nu eenmaal een levend organisme. Misschien staat hij niet op de juiste plaats, waardoor hij geen ruimte heeft om goed te wortelen. Mogelijk neemt hij niet de juiste voedingsstoffen op, of te weinig water. Een boom kan ook worden aangetast. Dan kan er door kans op omvallen zelfs een gevaar ontstaan voor de omgeving. Daarom is het uitvoeren van een gedegen boomonderzoek erg belangrijk. 

Ik kan voor u een Visual Tree Assessment (VTA) uitvoeren. U krijgt dan inzicht in de vitaliteit van uw boom en een advies over welke acties eventueel noodzakelijk zijn. Bovendien voldoet u op deze manier aan de wettelijk verplichte boomveiligheidscontroles.